Når livsbagagen driller

Foredrag i Åbenkirke med psykolog Ole Rabjerg
Af Allan Høyer
Ole Rabjerg er 57 år og psykolog med praksis i Silkeborg. 8. april kl. 19 holder han foredrag i Åbenkirke under temaet “Livsbagage”.
Jeg har mødt Ole Rabjerg i hans praksis og stillet ham nogle spørgsmål om emnet.
Hvordan vi du definere begrebet livsbagage?
- Vi mennesker er indvirket af vores opvækst. Indtryk af vores samspil med forældre og andre mennesker sætter store spor i vores hjerner og vores nervesystem, og det påvirker os hele vejen op igennem livet.
Hvad betyder vores livsbagage for vores velbefindende?
- Det har stor indvirkning på vores trivsel. Det kan påvirke vores humør, vores adfærd og hvordan, vi indgår i et samspil med andre mennesker. Det sætter spor i hverdagen.
Hvordan?
- F.eks. ved, at der kan være en reaktion i en situation, hvor en siger noget til os, at så agerer vi måske negativt, fordi vi ikke er opmærksomme på, at det minder om noget tilbage i opvæksten - måske noget vi ikke er klar over, der er, eller noget, vi har oplevet, der har været svært.
Hvad kan man gøre ved sin livsbagage?
- Vi er ikke bare et produkt af det, vi har mødt, vi kan faktisk arbejde med det, men det kræver, at vi gør det bevidst. Og det kræver i særdeleshed, at vi ikke skammer os over det. Det er det, der påvirker mange. De kommer til at tænke: “Der er noget galt med mig”, f.eks. hvis det er noget med selvbillede, eller det er nogle følelsesmæssige reaktioner, så kommer der en eller anden skam over det.
- Og det er noget af det første, vi arbejder med, det er at bryde den skam, fordi det er svært at ændre på, hvis vi skammer os over det.
Hvorfor er skammen altid en forhindring for at komme videre i det?
Fordi skammen gør, at vi tænker dårligt om os selv og lukker ned og ikke er åbne for at arbejde med det, fordi det simpelt hen er for smertefuldt og pinligt.
Hvad kunne det være, vi skammer os over?
- Det kunne være, at hvis jeg blev lidt irriteret eller lidt ked af det i en situation, så kan jeg tænke: “Nu har andre set, at jeg er et dårligt menneske, fordi jeg reagerede sådan.”
- Eller det kunne være, at jeg tænkte, at jeg ikke lykkes i noget, og så har jeg oplevelsen af, at andre tænker, jeg er et dårligt menneske.
Og hvad er det så, man kan gøre ved det?
- Ofte vil der være brug for at arbejde sammen med et andet menneske omkring vores livsbagage, vores livshistorie. Dels på grund af det med skammen, dels fordi vi skal være lidt mere intentionelle med at arbejde med mønstrene. Så det at have en at sætte fokus på de her mønstre sammen med kan være en hjælp.
- Men man skal også være klar over, at det er noget, der skal gøres mange gentagelser i. Lidt ligesom at gå i et motionscenter, når vi skal have noget trænet op, så er der noget nyt, vi også skal have trænet op her.
Hvordan arbejder du terapeutisk med livsbagagen?
- Det gør jeg først og fremmest ved at få skabt et trygt rum sammen med klienten omkring det her. Det her med at få forståelse for min egen livsbagage og få den normaliseret. Opdage, at det ikke er fordi, der er noget galt med mig. Og så begynder vi at kortlægge: Hvad er det, der driller? Og så begynder vi at lave strategi for at prøve at ændre adfærd og reaktioner og mønstre ind i det.